Сър Алекс отдаде почит на Скенлън

Сър Алекс Фъргюсън отдаде почит на бившия играч на Юнайтед Албърт Скенлън, който почина днес на 74 години.

Роден в Хълм на 10 Октомври 1935, Скенлън излиза от школата на Юнайтед и прави дебюта си за първия отбор на Мат Бъзби през 1954 на крехките 19 години и е част от състава наречен „Бебетата на Бъзби“.

Скенлън е от играчите, които оцеляват в самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 и през следващия сезон взема участие във всичките 42 мача на отбора.

Сър Алекс заяви: „Запознавах се Албърт когато пристигнах в Манчестър Юнайтед и мога да кажа, че той винаги е бил изключително приятен и възхитителен човек. Винаги е бил весел и никога не губеше чувството си за хумор.“

„Това е огромна загуба, защото той беше невероятен човек. Изразявам искрените си съболезнования на семейството му.“

Шампион с Юнайтед през 1956 и 1957, Скенлън е бил на борда на злополучния самолет от Белград до Манчестър след мача за Европейската купа през Февруари 1958г.

След като самолетът се разбил, след зареждане с гориво в Мюнхен, Скенлън е сред от оцелелите, докато осем негови съотборници и 15 други пътници губят живота си.

Сър Боби Чарлтън, който също е сред оцелелите след катастрофата, бе изключително натъжен от новината за смъртта на неговият бивш съотборник, заявявайки: „С огромна тъга посрещнах новината за смъртта на Албърт.“

„Той беше част от фолклора на Манчестър Юнайтед, беше обичан от феновете, особено защото беше от Манчестър.“

„Едно вълнуващо ортодоксално крило с невероятен демараж, добър контрол върху топката и изобщо играч, на когото винаги можеш да разчиташ да достави страхотно центриране на съотборниците си в нападение.. Мястото на Албърт в историята на Манчестър Юнайтед е абсолютно сигурно – той никога няма да бъде забравен.“

„Нашите мисли и молитви са със семейството му в този много тежък момент за тях.“

След като се възстановява от травмите си получени при катастрофата, Скенлън записва 127 мача и 35 гола за Юнайтед.

През 1960 година напуска Олд Трафорд, за да заиграе в Нюкасъл. По-късно се състезва за отборите на Линкълн Сити и Мансфийлд Таун, преди да се откаже през 1966г.

Всички в Манчестър Юнайтед изпращат най-дълбоки съболезнования на семейството и приятелите на Албърт.