Роджър Бърн

Дата на раждане: 8 февруари 1929
Възраст при смъртта: 28 години

Роджър Бърн записа 33 мача за Англия и беше капитан на Манчестър Юнайтед от сезон 1953/54 нататък. Бърн се подвизаваше като защитник, но понякога играеше и като ляво крило, което бе доказателство за неговата универсалност, въпреки че е десничар.

Бърн никога не бе смятан за един от най-надарените футболисти. Неговите шпагати често не са много точни, а играта му във въздуха бе определяна като нещо средно, но невероятната му работна етика и футболната интелигентност му позволяваха да се позиционира добре и да реагира бързо при ситуациите. Иновативен, той обичаше да се включва в атаките на своя отбор – във времена, когато от защитниците се очакваше да стоят отзад и да защитават. Може би най-голямото му предимство беше способността му да вдъхновява играчите с харизматичното си лидерство. Дори и днес, той е смятан за един от най-великите капитани на Манчестър Юнайтед.

Става шампион на Англия през 1952, 1956 и 1957. През 1957 печели сребърен медал във финала на ФА Къп срещу Астън Вила.

Бърн също така бе част от тима на Англия на Уолтър Уинтърботъм през 50-те години и бе определян като потенциален капитан на Трите Лъва, след отказването на Били Райт. Той записа общо 33 последователни мача за Англия. Игра във всеки един мач на националния отбор от дебюта си срещу Шотландия през април 1954 до последния си двубой срещу Франция през ноември 1957. Това продължава да бъде рекорд.

Роджър Бърн беше едва на 28 години, когато почина в самолетната катастрофа в Мюнхен. Ако се бе завърнал жив и здрав в Манчестър, щеше да научи, че съпругата му Джой очаква първото им дете. Осем месеца след смъртта му се роди Роджър младши, който през 70-те години подаваше топките на Олд Трафорд.

Погребението на Бърн се състои в енорийската църква във Фликстън, след което тялото му е кремирано.

Няколко години след смъртта му, улица, която беше част от новото строителство в близост до центъра на Манчестър, бе кръстена на негово име – Роджър Бърн Клоуз (Roger Byrne Close). Има и други пътища и улица, които са кръстени на загиналите в Мюнхен включително Томи Тейлър Клоуз (Tommy Taylor Close), Еди Колмън Клоуз (Eddie Colman Close), Марк Джоунс Уолк (Mark Jones Walk), Били Уелън Уолк (Billy Whelan Walk) и Дейвид Пег Уолк (David Pegg Walk).